Onze vereniging wil, vanuit een traditie van dienstbaarheid, trouw en broederschap, een gevarieerde en veelzijdige vereniging zijn, waar wordt gewerkt op basis van wederzijds respect en gelijkwaardigheid. Sint Martinus wil een positieve bijdrage leveren binnen de sociale omgeving van Dichteren-Doetinchem.
Onze uitgangspunten hebben wij vertaald naar een actieve vereniging met een goede sfeer die op vele fronten activiteiten organiseert voor elkaar.
Muziek maken in de Stageband (bigband), kruisboogschieten, vendelen, helpen op de beste rommelmarkt in de omgeving, fietstochten, koningsschieten tijdens het schuttersfeest of kermis, noem maar op!
Maak eens tijd voor onze vereniging en kom eens een kijkje nemen.
Het schutterswezen is in de Middeleeuwen ontstaan met als belangrijkste taak het beschutten (beschermen) van familie en eigendommen. Bewoners van een buurtschap of streek verenigden zich om zo van de nodige bescherming verzekerd te zijn.
Daarnaast regelde men ook onderlinge bijstand in alle levensomstandigheden in de dorpsgemeenschap met als organisatievorm het schuttersgilde of de schutterij. Ook voor het organiseren van feestelijkheden heeft het schuttersgilde of de schutterij steeds
een belangrijke plaats ingenomen. Gelderland kent in meer dan 65 plaatsen en dorpen deze eeuwenoude, nog steeds levendige traditie van schutterijen en gilden, met nog altijd hetzelfde doel: het medewerken aan het behoud van de gemeenschapsbinding ter plaatse.
Zij vertegenwoordigen met ongeveer 15.000 leden een stuk levendige folklore. Een folklore en traditie, die door de eeuwen heen zijn meegegroeid met de tijd en de maatschappelijke veranderingen. Zo zijn zij gevormd tot een bundeling van tradities waaruit het
heden leeft en de toekomst ontstaat.